Bemutatkozás

Címkék:
A Kézművesek Háza tevékenységének bemutatása

Története

A Kézművesek Háza Zalaegerszegen, a Gébárti-tó mellett található, 1982-ben kezdte meg működését a hagyományos magyar tárgyalkotó népművészet szolgálatában. A hagyományőrzés speciális központjaként a mára már jól felszerelt műhelyekben, képzett népművészek oktathatják az új generációkat.  

A város kezdetektől fogva vállalta, hogy a ház a népművészeti hagyományőrzésben regionális szerepkört fog betölteni. 1983-ban az építés lebonyolításába bevonta a Városi Művelődési Központot, mely intézmény a ház átadásakor megkapta a ház működtetésének jogát is. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület, mint szakmai gazda élettel töltötte meg a házat. Természetesen mára több kézműves csoportot, tábort működtet maga a ház és önálló rendezvényei is kialakultak. Jelenleg a Városi Művelődési Központ többedik jogutódjaként, a Keresztury Dezső VMK szakmailag önálló intézményegységeként működik.

A ház működése két korszakra osztható.

1982-1992 között
A ház csak nyáron működött. Elindultak a nyári alkotó táborok, ahol a zalai hagyományok mellett a népművészeti szakágak gazdag tárházával ismerkedhettek meg a népművész, pedagógus, gyermek, felnőtt és külföldi résztvevők. E képzéseknek köszönhetően a megyében újra indult a magyar paraszti vert csipke készítése, a természetes anyagokból készített játékok ismerete, a szálas anyagok fonása, a gyöngyfűzés. Rendszeresek voltak a fafaragó, szövő, hímző képzések és a nemez-, népi szabászat-, népviseleti babakészítő és fazekas szaktáborok. A zalai hagyományok közül a népművészek az egész országban ismertté tették a pásztorhagyományokat.

1992 óta
A ház működésében az egész éves kihasználtságára törekszik, melyhez részben a város biztosítja az anyagi kondíciókat. A szakmai önállóság a működésben is sok eredményt hozott. Megteremtődtek a saját bevételi források lehetőségei, mely bevételeket a ház visszaforgatja a műhelyek kialakítására és berendezésére, fenntartására és saját programjaira.

 

Egész évben látogatható műhelyeink:

Kovács műhely:
A régi eszközökkel, szerszámokkal berendezett műhely a zalai kovácsok szakmai bázishelye. Továbbképzéseket és mesterség-bemutatókat tartanak, nemcsak a műhelyben, hanem különböző rendezvényekre kitelepülve is.

Fazekas műhely:
A korongokkal és kemencékkel felszerelt műhely lehetőséget nyújt szakmát adó fazekas képzések szervezésére, évközi szakmai képzések és nyári alkotótábori alkalmak lebonyolítására. A műhely 2004-ben egy udvari fatüzelésű égetőkemencével gyarapodott. Különböző rendezvényekre kitelepülve is népszerűsíti a mesterséget a műhely vezetője Csuti Tibor fazekas Népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

Szálasanyag műhely:
A Zala Megyei Népművészeti Egyesület jóvoltából valósult meg a műhely berendezése, a Kézműves Akadémia című SI-HU-1-1-004 számú, Szlovénia- Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. Szakmai programokat és képzéseket valósítunk meg a műhelyben.

Fafaragó műhely:
A műhely a ház berendezésének időszakában töltött be fontos szerepet, itt készültek a különböző berendezési tárgyaink, majd az utána következő időszakban különböző, a fával kapcsolatos témájú továbbképzések, táborok helyszíneként működik. Jelenleg országos szaktáborok helyszíneként tölt be fontos szerepet.

 

A Kézművesek Háza rendezvényei

Nagyrendezvényünk a Családi Pünkösd és a „Tök jó” Gébárti Tökfesztivál. A programokhoz csatlakoznak kézműves mesterség bemutatók, játszóházi foglalkozások, előadások, folklór műsor, kiállítás, népművészeti és helyi kistermelők vására. 

A havi rendszerességgel megvalósuló Nyitott Műhelygalériák Napja rendezvénysorozatunk a tárgyalkotó népművészetünk hihetetlenül gazdag hagyományaiba és az alkotás folyamatába enged betekintést a látogatóknak.

Nyári népművészeti táboraink:
Gyermek- és ifjúsági komplex népművészeti tábor és felnőtt szakági táborok szervezése (évente más-más szakterületen).

Népi kézműves alkotóközösségek működtetése.

Alkotóközösségeink:
Zalaegerszegi Hímző Stúdió
Zalai Csipkeműhely
Fazekas Szakkör
Bőrtárgy-készítő szakkör
Kosárfonó Szakkör
Komplex szakkör szülőknek, gyerekeknek

 „GébArt” Nemzetközi Művésztelep
Zalaegerszegen 1968-1980. között nagyhírű művésztelep működött, melyet Bernáth Aurél, Szabolcs Péter, Samu Géza, Makovecz Imre képzőművészek neve fémjelez. A professzionális művésztelep újraindításának eszméjét a Kézművesek Háza 1992-től élesztette újjá.
Célja a kezdetektől napjainkig kettős: találkozási fórumot biztosítani Európa és más földrészekről érkező külföldi és hazai képzőművészeknek, másrészt egy városi gyűjtemény alapjául szolgáló kortárs művészeti gyűjtemény létrehozása.
A Kézművesek Háza melletti GébArt Szabadtéri Szoborpark egész évben megtekinthető.