Vitrinkiállítás: "Múltidéző kincseim"

2019. február 22., péntek - 10:00
Címkék:
Minden, ami kézimunka... 1880-1945 évek

Hercig Marianna gyűjteménye.

Helyszín: Gébárti Kézművesek Háza (Zalaegerszeg, Gébárti-tó)

Megtekinthető: hétköznap 10.00-15.00, március 10., vasárnap 14.00-18.00 óra között

A belépés díjtalan.

 

Hercig Marianna gondolatai a kiállításról:

„2 éve behatóbban kezdtem foglalkozni egy bizonyos varrt csipkével. Ennek minél pontosabb megismerése miatt saját kutatásokba kezdtem, úgy a minta, mint anyaga után, amelyből a csipke készült.

 

Keresés közben, mindig szebb és értékesebb tárgyak kerültek utamba.

Lassan kialakult egy gyűjtő szenvedély.

Sok értékes ember történetével és tárggyal gazdagodva alakult ki a mai gyűjteményem, ennek egy részéből látható a kiállításon. A tárgyak nagy többsége az 1800-as évek vége 1945 időből származik, de akad közötte pár fiatalabb is.

Gyűjteményemben megtalálhatók: vert- és varrt csipkékből készült ruhadíszek, gallérok, terítők sok féleségük szemet gyönyörködtető. Ezek készítéséhez használatos eszközök, és anyagok is láthatóak.

Nem csak díszítő darabokat találunk a kiállításon. Akad a koncentrációs táborból előkerült varrós doboz, különböző varró készletek, gyűszűk, cérnák....a tervezéshez használatos körzőkészlet...

Az 1930-as évekből származó kézimunka mellékletek, kézimunka könyvek, sőt még 1910-ben kiadott enciklopédiai is. Megtekinthetők abban az időben használatos gombok, és a varrást segítő tárgyak, minden, ami egy kézimunka elkészítéséhez szükséges.”