Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Bemutatkozás

A népszerű, belvárosi Art mozi elődje, az Ady mozi 1958. április 4-én nyílt meg a nagyközönség előtt.

A népszerű belvárosi Art Mozi elődje, az Ady mozi 1958-ban nyílt meg a nagyközönség előtt. Az igényesen kialakított  környezetben az elmúlt majdnem hat évtized során több tízezer filmes produkcióval nyújtott szórakozást a nézőknek. Art filmek és blockbusterek, valamint magyar és külföldi filmek egyaránt szerepeltek a palettán. A "MI MOZINK"-at szívesen látogatja a város lakossága, valamint nyaranta a városba látogató turisták is.
Jelenleg a filmszínházban naponta több előadás közül is választhatnak az érdeklődők. A premierfilmektől kezdve a közönségsikereken át a művészfilmekig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő előadást. A fiatalabb és idősebb korosztály egyaránt  szívesen látogatja a napi előadásokat, mivel a széles filmválasztéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus előadást.
A ma is impozáns filmszínház földszintjén a mozi hőskorát megidéző vetítőgépeket, relikviákat, plakátokat és filmtekercseket lehet megtekinteni.
A mozizási szokások alakulása különösen fontos Zalaegerszegnek, hiszen az Art mozi épülete immár kultúrtörténeti jelentőségű, ugyanis az ötvenes évek végén az ország egyik legkorszerűbb "mozipalotájának" számított, ahol szélesvásznú filmeket vetítettek, mégpedig a legmodernebb hangtechnikával. Reméljük, így marad ez a jövőben is, és sok generáció fog még Zalaegerszegen is a mozi rajongójává válni, és az igazi szélesvásznú filmek bűvöletében felnőni.
A jelenleg üzemelő 66 férőhelyes, légkondicionált moziteremben 2014. áprilisa óta korszerű digitális  vetítéstechnika és hangberendezés áll rendelkezésre. Ahogy az Art mozi szlogenje is mondja: "Régi értékek, új technika - A mi mozink!"

Az Art Mozi az évtizedek alatt kissé megkopott és elavult nagyterme (Ady terme) 2020 nyarán a TOP-7.1.1. – "Art Mozi rendezvény és közösségi térré alakítása" című pályázat keretében 159 millió forintból teljes egészében megújult, és 2020. augusztus végén sor került a műszaki átadásra.   
- A pályázat keretében elkészült az évek óta esedékes fűtési rendszer rekonstrukciója. 
- Megújult a nagyterem falburkolata, valamint a mennyezet egésze.
- Modern ledes fényforrások kerültek felszerelésre a teremben.
- A színpad fölé került egy színháztechnikai traverz, amire a nagyobb előadások fény- és hangtechnikája szakszerűen rögzíthető. 
- A kulturális programszervező munkát  megkönnyíti, hogy kibővítésre került a már előtte is méretes színpad, ami az így létrejövő 110 m2-es  felületével nem szab határt a nagyobb volumenű színházi és zenei produkcióknak sem.  
A színpad megfelelő méretét bizonyítja egy különleges színpadi produkció, az István a király zártkörű jelmezes főpróbája. Ez a produkció a tervek szerint 2021. augusztus 20-i városi ünnepségen kerül majd hivatalosan bemutatásra.  
A felújítás után átadott nagyterem 580 férőhellyel várja a már visszatérő, valamint az új látogatókat. Nagytermünk - a színpadbővítés miatt kis mértékben csökkentett nézőtere ellenére is - még mindig a város legnagyobb befogadóképességű, fix ülőhellyel rendelkező közösségi tere. 
A pályázati fejlesztés célja az volt, hogy egy komplex, több funkciós kulturális intézmény jöjjön létre, amihez így már majdnem minden feltétel adott.    
A nagyteremben eddig is - havonta több alkalommal - különböző kulturális programokat kínáltunk az érdeklődők számára. Különösen nagy látogatottsága volt minden esetben az intellektuális tartalmú előadásoknak, melyeket országosan elismert szakemberek tartottak, pl.: Dr. Csernus Imre pszichiáter, prof. Dr. Bagdy Emőke és Almási Kitti pszichológus, Dr. Lenkei Gábor orvos, Pál Ferenc atya, prof. Dr. Papp Lajos, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, és Müller Péter író. Örvendetes, hogy Zalaegerszeg és környékének lakossága kiemelkedően nagy érdeklődéssel fordult az igényes ismeretterjesztő előadások felé. 
Intézményünk időről időre helyet adott népszerű könnyűzenei előadásoknak is, melyeken olyan neves magyar előadók léptek már fel, mint Presszer Gábor és Rúzsa Magdi, Horváth Charlie, Hooligans vagy a Honeybeast. 
Ugyancsak népszerűek voltak a szórakoztató műfaj előadásai, hiszen a Dumaszínház és a zenés műsorok  sztárjai  szinte mindig teltházas előadásokat produkáltak az Art Mozi színpadán. 
A jövőben igényes kulturális programokkal szeretnénk megszólítani Zalaegerszeg-, a városkörnyék- és a megye lakosságát, valamint a városunkba látogató vendégeket.
 

Kapcsolódó cikkek