Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

CARMEN - Pécsi Balett

2023. április 20., csütörtök - 19:00

Carmen a szabadság szimbóluma. Története az olthatatlan vad szerelem drámája.

„Carmen története, a karakterek szélsőséges érzelmi világa és Bizet muzsikája nagyon erős és ihletadó. Számomra a fő inspirációt a történet és a zene éles váltásai adják. Közel áll hozzám a karakterek kiszámíthatatlansága, hirtelensége, mely érzelmi túlfűtöttségükből fakad.

Hogy lehet egy idilli nyugalmi állapotból egy pillanat alatt az őrület határára kerülni? Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között? A szenvedélyes szerelem alapvetően eszement állapot?

Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleményem szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, ill. megformálása a táncos számára. Számomra ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon.” – Vincze Balázs, Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas művész

https://youtu.be/UhL7bDPA1DI

Időpont: 2023. április 20. csütörtök 19.00

Helyszín: Art Mozi

Belépő: 6500 Ft, Egerszeg Kártya kedvezmény érvényesíthető. A jegyek a pénztári jegyvásárlásnál SZÉP kártyával is fizethetők.

Jegyvásárlás: a Keresztury Dezső VMK jegypénztárában, illetve online a fenti zöld gombra kattintva.  Április 1-től, jegyek már kaphatók az  Art Mozi és a Városi Hangverseny-és Kiállítóterem jegypénztárában is.

 

Zeneszerző: G. Bizet - R. Scsedrin, Riederauer Richárd

Dramaturg: Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Böhm György Jászai-díjas

Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa

A koreográfus asszisztense: Czebe Tünde Harangozó-díjas

Próbavezető: Molnár Zsolt Harangozó-díjas

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész

 

Táncolják:

Carmen: Karin Iwata

Don José: Szabó Márton

Escamillo: José Blasco

Pastor Micaela: Frank Edina

Zuniga: Matola Dávid

Valamint: Hoffer Tekla, Horváth Réka Annamária, Rónaki Nina, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen, Balogh Csongor, Domján Kristóf, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szendrői Bence, Tuboly Szilárd, Varga Máté

A Pécsi Balett az elmúlt 12 év során vitathatatlanul hazánk egyik legelismertebb, vezető táncegyüttesévé vált. A minőségi munkát igazolja a rangos magyar és külföldi felkérések magas száma, valamint a közönség folyamatos érdeklődése. A Pécsi Balett előadásainak egyéni, karakteres táncnyelve igen széles spektrumból építkezik. A tánc, szerves egységgé formálódik az innovatív vizuális és a dramaturgiai megfogalmazással, így a táncszínház legjobb hagyományai valósulnak meg a színpadon.

 

 

Fotó: Schneidler Viktor

 

Betöltés...