Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Csoóri Sándor Alap CSSP-TARGYALKOTO-B-2020-0040 számú pályázat

2020. július 01., szerda - 00:00
a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház beruházásának támogatása

Támogatási időszak: 2020. július 1-2022. június 30.

Támogató:

       

Beszámoló a CSSP-TARGYALKOTO-B-2020-0040 pályázati azonosítószámú támogatás elszámolásához

Támogatott tevékenység a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház régi épületének részbeni felújítása, nyílás-zárók cseréje. A 40 évvel ezelőtt épült régi épületszárny és műhelysor elkorhadt nyílászáróinak immár teljes cseréje megtörtént. A régi épületben a téli hónapokban 14-18 C⁰ volt a fűtéssel elérhető maximális hőmérséklet. Jelenlegi tapasztalatunk szerint az épületrész hő-háztartásában 3-4 ⁰C hőmérséklet emelkedést eredményezett. Ezzel a ház kihasználtságát bővíteni tudtuk, a téli hónapokban is több rendezvényt tudtunk megvalósítani, a pandémia elmúltával.

Az állandókiállítások helyszínén szúnyoghálók elhelyezése történt meg a nyitható ablakokon. Ez számunkra azért fontos, mert ebben a térben helyeztük el az 1996-ban készült vézérsátrat (jurtát), mely sajnos 1 év alatt szinte tökre ment a molyrágás miatt. Az utolsó pillanatban tudtuk megmenteni, ezért volt fontos, hogy a helyiséget mentesíteni tudjuk a kintről érkező bogarak, főleg molyok támadásai ellen.

Az egyik vizeshelyiségünkben a zuhanyzó kialakítása során nem történt meg a kabin kiépítése, így kezelhetetlen volt a helyzet annak takarítása szempontjából. Jelen pályázat segítségével megtörtént a zuhanykabin kiépítése. Ezzel megoldódott a folyamatos használat lehetősége, nem kell minden ember után egyenként takarítani a helyiséget, és hogy ne ússzon el az egész folyosó.

A megvalósult beruházás során a műhelyszinten a fazekasműhely előző pályázatból kimaradt keleti ablakpanelje és dupla bejárati ajtaja került kicserélésre.  Kicserélésre került a szálasanyag, asztalos, bőrműves műhely ablaksora és a dupla bejárati ajtók. Ezzel e tervezett külső nyílászárók teljes cseréje megtörtént. A belső nyílászárók cseréje még várat magára. Megvalósult a zuhanykabin kiépítése. A tervezett teljes szúnyoghálózás részben valósult meg forráshiány miatt. Csak az állandó kiállítási helyszín ablakait sikerült ellátni szúnyoghálóval. A részbeni eredmény eltérés a pályázott összeg és az elnyert támogatási összeg különbsége miatt adódott. 

Összegezhetjük, hogy a jelen pályázatból megvalósult nyílászárók cseréje óriási változást hozott az épület külső megjelenésében is és a belső hőérzet javulásában is. Mivel a kivitelezést ugyan az a vállalkozás hajtotta végre, aki a ház bővítését kivitelezte az elmúlt esztendőkben, így a nyílászárók az új épületrész nyílászáróival teljesen egyformák lettek. Így elmondhatjuk, hogy a két házrésznek kezd egymáshoz köze lenni. E korszerűsítés, mint már említettük 3-4 ⁰C hőmérséklet emelkedést eredményezett az épületen belül. Ezzel a téli hónapokban is lehetőségünk volt események megvalósítására. Esztétikailag is jó ránézni is a házra, annál is inkább mivel az Önkormányzat a régi épület héjazatcseréjét is elvégezte.

Betöltés...