Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Bemutatkozás

Zalaegerszeg város közművelődési intézményrendszere 2007. szeptemberében jelentős változáson ment keresztül. A város fenntartásában működő, a közművelődési feladatellátás tevékenységeinek legnagyobb hányadát végző két intézmény, a Gönczi Ferenc ÁMK és Közép-Európai Kulturális Intézet valamint a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem egy intézményben egyesült.

Zalaegerszeg közművelődési-integráló intézménye

A Keresztury Dezső nevét viselő Általános Művelődési Központ a  hagyományosnak tekintett tevékenységeken túl (közművelődési, felnőttképzés) működtette a gébárti Kézművesek Házát, az Art Mozit valamint az Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, amelyben több mint 400 diák tanult modern- és társastánc tanszakon.

Az intézmény környezete meghatározó szereplője, mintegy közművelődési-integráló szerepkört betöltve. Az egyes intézményegységek (Közművelődési- és felnőttképzés, Alapfokú művészeti iskola, Hangverseny- és Kiállítóterem, Kézművesek Háza) eltérő adottságai révén más-más kulturális igényt elégítettek ki, egymástól eltérő feladatprofilt képviseltek.

A Keresztury VMK üzemelteti a Szenterzsébethegyi valamint a Botfai Közösségi Házat, részt vállalva a zalaegerszegi peremkerületek közművelődési feladataiban is.  Az intézmény évek/évtizedek óta együttműködik és közös programokat valósít meg olyan kiemelkedő szervezetekkel, mint a Zalai Civil Ház, a Zalai Táncegyüttes, az Albatrosz Táncművészeti Társulat, a Canterina Kamarakórus Alapítvány, az Egerszegi Fúvószene Alapítvány, a Gála Társastáncklub Egyesület, a Szimfonikus Zenekar Egyesület, a Válicka Citerabarátok Egylete valamint a Városi Vegyeskar Egyesület.

Az intézmény életében a következő változás 2016. január 1-jén következett be. Ekkor Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének határozata értelmében megszűnt a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára és beolvadt a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központba.  Ezzel a döntéssel a városban egy olyan közművelődési és kulturális intézményhálózat alakult ki, amely magában foglalja a város összes ilyen funkcióval működő intézményét.

A Keresztury Dezső VMK megalakulása óta valamennyi intézményében az innovációt és a teljes nyitást tűzte ki maga elé. Munkaterve összeállításánál nagy hangsúlyt fektet az újdonságok, a város eddigi kulturális kínálatában még nem szereplő összművészeti fesztiválok megszervezésére, lebonyolítására, mindezt természetesen a nézők, a hallgatóság igényeire építve!

Szeretnénk, ha rendezvényeink, programjaink minél több információs csatornán (hírlevél, weblap, műsorfüzet, helyi média, információs kiadványok) keresztül eljutnának a célcsoportokhoz, továbbra is olyan színvonalon és elérhető áron, ahogy azt már megszokhatta tőlünk a kedves Közönség!

Zalaegerszeg, 2019.01.06.

Flaisz Gergő
igazgató